Dominicanenklooster

Predikherenklooster Het Pand: oude gedeelten van gebouwencomplex

Beschrijving

Het Pand of voormalig Dominicanenklooster te Gent is beschermd als monument. Op 20-07-1946 werd reeds de vleugel langs de Leie beschermd als monument.

Waarden

De oude gedeelten van het gebouwencomplex, gevormd door het voormalig Predikherenklooster, genaamd Het Pand, met uitzondering van de vleugel langs de Leie, welke reeds als monument gerangschikt werd bij Regentsbesluit van 20 Juli 1946, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dominicanenklooster

Onderbergen 1, 5 (Gent)
Indrukwekkend ensemble op rechthoekig grondplan, in de eerste helft van de 13de eeuw ingenomen door de dominicanen en uitgebouwd tot klooster en kerk. Behouden oostvleugel uit de 13de-eeuwse bouwcampagne in Doornikse kalksteen. De westvleugel heeft een 14de-eeuwse straatgevel met een sokkel van Doornikse kalksteen. De noordvleugel dateert van 1650-51. In 1780-81 werd tegen de oostgevel een aanbouwsel in Lodewijk XVI-stijl opgetrokken. In de hoek tussen noord- en oostvleugel, bevindt zich het Klein Pand uit de 17de eeuw.