Kasteeldomein van Moregem: ijskelder

Kasteel van Moregem, aanhorigheden en kasteelpark

Beschrijving

De ijskelder in het kasteelpark bij het kasteel van Moregem, gelegen langs de Heerbaan te Moregem, is beschermd als monument. De ijskelder maakt ook deel uit van het als dorpsgezicht beschermde kasteelpark.

Waarden

De ijskelder van het kasteel van Moregem is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van bij het kasteel horende ijskelder waarin ter bewaring van voedings- en drinkwaren op de vijver geoogste ijsblokken werden opgeslagen.

Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5-6, 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)
Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.