Oorlogsmonument

Beschermd monument van 24-11-2011 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sinaai
Straat Dries
Locatie Dries zonder nummer (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/215.1
  • 4.01/46021/230.1
  • OO003512

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsmonument

Dries zonder nummer, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van Sinaai tijdens de Eerste Wereldoorlog, onthuld in 1920. Het monument (gesigneerd) is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sinaai, gelegen aan de zuidwestelijke hoek van het kerkhof van de Sint-Catharinakerk.

Waarden

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sinaai is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Fraai gestileerd herdenkingsmonument, opgebouwd door een in witsteen uitgewerkte driedimensionale beeldengroep opgesteld rondom een hoge zuil. Deze zuil eindigt naar boven toe in een dubbele kruisvorm en staat op een cirkelvormige voet, die als een diagonale staander is opengewerkt en versierd wordt met lauwerkransen rondom een halfverheven wiel en met ertussen de halfverheven hoofden van brullende leeuwen.
Aan de voorzijde op een verhoogd blok staat het levensgrote beeld van het Heilig Hart. Aan weerszijden van het kruis twee zittende figuren op een verhevenheid, met aan de rechterkant een vermoeide, rustende soldaat en aan de linkerzijde een treurende vrouw getooid in lang gewaad en met sluier.
Het monument, gesigneerd, is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren.

historische waarde

Oorlogsgedenkteken als nagedachtenis aan de gesneuvelden van 1914-1918 van de gemeente Sinaai; onthuld in 1920 met plechtige feesten. Een groot aantal dorpelingen liet het leven voor het vaderland in de militaire strijd.

sociaal-culturele waarde

Oorlogsgedenkteken als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.
De Heilig Hartdevotie was tijdens het interbellum bijzonder populair, wat leidde tot de oprichting van heel wat gedenktekens met het Heilig Hart als centraal thema.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.