Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sinaai, gelegen aan de zuidwestelijke hoek van het kerkhof van de Sint-Catharinakerk.

Waarden

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sinaai is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Oorlogsgedenkteken als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.
De Heilig Hartdevotie was tijdens het interbellum bijzonder populair, wat leidde tot de oprichting van heel wat gedenktekens met het Heilig Hart als centraal thema.

artistieke waarde

Fraai gestileerd herdenkingsmonument, opgebouwd door een in witsteen uitgewerkte driedimensionale beeldengroep opgesteld rondom een hoge zuil. Deze zuil eindigt naar boven toe in een dubbele kruisvorm en staat op een cirkelvormige voet, die als een diagonale staander is opengewerkt en versierd wordt met lauwerkransen rondom een halfverheven wiel en met ertussen de halfverheven hoofden van brullende leeuwen.
Aan de voorzijde op een verhoogd blok staat het levensgrote beeld van het Heilig Hart. Aan weerszijden van het kruis twee zittende figuren op een verhevenheid, met aan de rechterkant een vermoeide, rustende soldaat en aan de linkerzijde een treurende vrouw getooid in lang gewaad en met sluier.
Het monument, gesigneerd, is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren.

historische waarde

Oorlogsgedenkteken als nagedachtenis aan de gesneuvelden van 1914-1918 van de gemeente Sinaai; onthuld in 1920 met plechtige feesten. Een groot aantal dorpelingen liet het leven voor het vaderland in de militaire strijd.

Oorlogsmonument

Dries (Sint-Niklaas)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van Sinaai tijdens de Eerste Wereldoorlog, onthuld in 1920. Het monument is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren. Sterk emotioneel geladen beeldengroep met grote religieuze symboliek verwijzend naar heldenmoed en stille diepe rouw.