Dekenij met tuinmuur en toegangspoort

Pastorieën

De bescherming als monument omvat de dekenij, de tuinmuur en de toegangspoort.

Waarden

De dekenij van Evergem, met tuinmuur en toegangspoort, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een interessant voorbeeld van een monumentale pastorie, volgens een gevelsteen daterend van 1786, en verbouwd in aangepaste stijl door J. Dauchot in 1849, voorzien van een beraapte lijstgevel met hoekrisalieten met behoud van de markante classicistische deuromlijsting.

Dekenij

Eindeken 21 (Evergem)
Dekenij, gelegen in een ommuurde tuin met bakstenen poortomlijsting, vermoedelijk van circa 1850 onder leiding van J. Dauchot. Gebouwd in 1786 voor pastoor L. Driege naar ontwerp van prins Lobkowitz, bisschop van Gent en graaf van Evergem. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakruitertje. U-vormig uitgebouwde beraapte voorgevel, verbouwd in 1849 door J. Dauchot.