Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sint-Jacobsplein met omgeving

Beschrijving

Het Sint-Jacobsplein te Leuven en enkele van de aanpalende straten zijn, met inbegrip van de aanpalende bebouwing, beschermd als stadsgezicht.

Waarden

Het Sint-Jacobsplein met aanpalende straten is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische, in casu architecturaal-stedenbouwkundige waarde

in casu esthetische waarde

Biezenstraat, Hertstraat, Kapucijnenvoer, Pelgrimstraat, Sint-Hubertusstraat, Sint-Jacobsplein, Wagenweg (Leuven)
De aanleg van het Sint-Jacobsplein, genoemd naar de vlakbij gelegen Sint-Jacobskerk, werd in 1824-1827 gerealiseerd door aannemer Ferdinandus Duchesne, die bij openbare aanbesteding was aangewezen.

Is de omvattende bescherming van

Architectenwoning Ange de Bruyn

Biezenstraat 1-3 (Leuven)
Door A. De Bruyn ontworpen ensemble dat gevormd wordt door een monumentale herenwoning in empirestijl, aanpalend een koetspoort en een paviljoen, en een ruime stadstuin.

Kapucijnenvoer 18 (Leuven)
Woonhuis met achterhuis en tuin, twee bouwlagen en twee traveeën in traditionele bak-en zandsteenstijl.

Sint-Jacobsplein 2 (Leuven)
Gaaf bewaard breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, opgetrokken in 1889.

Sint-Jacobsplein 7 (Leuven)
In 1838 opgetrokken burgerhuis, opgevat als een breedhuis van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak.

Wagenweg 19 (Leuven)
Woning met lijstgevel opgetrokken in gele baksteen met verwerking van bruin geglazuurde baksteen en blauwe hardsteen, ontworpen in 1906 door P. Langerock.

Geheel van burgerhuizen

Sint-Hubertusstraat 2-8 (Leuven)
Geheel van rijhuizen die in 1912 door O. Devos ontworpen werden als enkelhuizen van drie bouwlagen onder een doorlopend zadeldak.

Geheel van drie burgerhuizen

Sint-Jacobsplein 3-4, 5 (Leuven)
Geheel van drie neoclassicistische burgerhuizen, opgetrokken in 1888 als enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met dakkapellen.

Handelspand

Sint-Hubertusstraat 3 (Leuven)
Handelspand dat in 1901 naar ontwerp van A. Devos gebouwd werd als een breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, met een gaaf bewaarde lijstgevel in neoclassicistische stijl en een fraaie houten winkelpui.

Herenhuis

Sint-Jacobsplein 13 (Leuven)
Laatclassicistisch herenhuis dat in de laatste jaren van de 18de eeuw werd opgetrokken en nu deel uitmaakt van het Mater Dei-instituut.

Herenhuis

Wagenweg 17 (Leuven)
Herenhuis met neoclassicistische lijstgevel gekenmerkt door een risalietvormige, Empire-getinte poorttravee met steekboogvormige poort in een omlijsting van witte natuursteen, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Hoekhuis met arduinen pui

Sint-Hubertusstraat 11-13 (Leuven)
Vermoedelijk uit twee panden samengesteld hoekhuis van drie bouwlagen onder een pannen schilddak met dakkapellen.

Klooster Mater Dei-instituut

In 1867 naar ontwerp van de Antwerpse architect E. Leclef opgetrokken klooster met een monumentale straatvleugel van 16 traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak met dakvlakvensters.

Neoclassicistisch burgerhuis

Sint-Jacobsplein 11 (Leuven)
Neoclassicistische burgerwoning, opgetrokken in 1841 als een breedhuis van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak.

Neoclassicistisch ensemble

Sint-Jacobsplein 8 (Leuven)
Neoclassicistisch ensemble dat gevormd wordt door een monumentale herenwoning aan het Sint-Jacobsplein, een éénlaags bijgebouw, een koetspoort en een tuinmuur aan de Biezenstraat, en tot garage omgevormde stallingen.

Neoclassicistisch herenhuis

Sint-Hubertusstraat 1 (Leuven)
Neoclassicistisch ensemble met monumentale, half vrijstaande herenwoning met oudere kern, een smalle voortuin met gietijzeren hekwerk, en een eenlaags poortgebouw, eveneens met oudere kern.

Omheining met arduinen paaltjes en met gietijzeren stangen

Sint-Jacobsplein (Leuven)
Het plein was oorspronkelijk omzoomd met kastanjebomen en afgesloten met een houten afrastering. Volgens Van Even dateren de paaltjes van 1842.

Rij burgerhuizen

Sint-Jacobsplein 17-18, 20, 24-25 (Leuven)
Empire-getinte burgerhuizen die oorspronkelijk deel uitmaakten van een groter ensemble dat naar verluidt in 1829-1830 door de aannemers Louckx gebouwd werd en de volledige westzijde van het Sint-Jacobsplein besloeg.

Sint-Jacobspomp

Sint-Hubertusstraat (Leuven)
Laat 18de-eeuwse, hardstenen armpomp op vierkante basis, met een bakstenen pomplichaam, een dubbele smeedijzeren pomparm, en een boogvormig kapelletje met tralie.

Stadswoning

Sint-Jacobsplein 10 (Leuven)
Langshuis met één verdieping en 17de-eeuws zadeldak; bakstenen dakvenster met puntgeveltje.

Stadswoning

Sint-Hubertusstraat 5 (Leuven)
In kern minstens tot de 17de eeuw opklimmend rijhuisje dat deel uitmaakt van de basisbebouwing, en opgevat is als een enkelhuis van twee traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak.

Stadswoning

Sint-Hubertusstraat 9 (Leuven)
Rijhuisje dat deel uitmaakt van de basisbebouwing, en opgevat is als een enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met getrapte dakkapel.

Stadswoning

Sint-Jacobsplein 1 (Leuven)
In 1889 opgetrokken breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met dakkapel.

Stadswoning met gevel van 1936

Biezenstraat 5 (Leuven)
19de-eeuws breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met dakkapel.

Vzw Sint-Vincentius, rustoord Mater Dei

Sint-Jacobsplein 12 (Leuven)
Monumentale herenwoning die in het midden van de 19de eeuw werd opgetrokken als een breedhuis van vijf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak.

Vzw Sint-Vincentius, rustoord Sint-Carolus

Sint-Jacobsplein 6 (Leuven)
Monumentaal complex - elf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pseudo-mansardedak - dat ontstond in drie fases.

Woon- en handelspand

Goudsbloemstraat 45-47, Sint-Hubertusstraat 10-12 (Leuven)
Woon- en handelspand dat, licht afwijkend van de bouwaanvraag, opgetrokken werd in 1913 en opgevat is als een ruim hoekpand.