Pastorie Sint-Maurusparochie met tuin

Parochiekerk Sint-Maurus, kerkhof en pastorie met omgeving

Beschrijving

De pastorie met bijgebouwen, de omwalling met brugje en de tuin, gelegen langs het Elsegemplein te Elsegem, is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie met bijgebouwen, omwalling met brugje en tuin met pomp is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als volledig omwalde pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw, met beboomde tuin met bakstenen pomp met van de vroegere pastorie afkomstig jaaranker 1729, met brugje over de wal. L-vormig aangelegd en gebouwd in neotraditionele baksteenstijl, twee bouwlagen hoog onder leien zadeldak met overkragende houten dakrand en dakkapel, gevels met baksteenfries met dropmotief, sierankers en horizontale geledingen van smalle bepleisterde baksteenbanden, rechthoekige enkelvoudige, gekoppelde of drielichtramen en een wit geschilderde houten luifel boven de deur. Bij de pastorie horen een vroegere bakstenen duiventoren en gebouwtje, respectievelijk onder tent- en zadeldak.

Elsegemplein 13 (Wortegem-Petegem)
De pastorie bevindt zich in een met gras begroeide en beboomde tuin met in het midden een vrijstaande pomp. De pastorie en tuin zijn volledig omgracht en toegankelijk via de weg en een brugje links van de kerk. De huidige pastorie werd in 1883 gebouwd in neotraditionele stijl, naar plannen van architect Auguste Van Assche uit Gent. Na oorlogsschade werd ze deels heropgebouwd in 1920-1921.