Beschermd monument

Pastorie Sint-Maurusparochie met tuin

Beschermd monument van 12-06-2001 tot heden
ID: 10702   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10702

Besluiten

Parochiekerk Sint-Maurus, kerkhof en pastorie met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 12-06-2001  ID: 3732

Beschrijving

De pastorie met bijgebouwen, de omwalling met brugje en de tuin, gelegen langs het Elsegemplein te Elsegem, is beschermd als monument.


Waarden

De pastorie met bijgebouwen, omwalling met brugje en tuin met pomp is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als volledig omwalde pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw, met beboomde tuin met bakstenen pomp met van de vroegere pastorie afkomstig jaaranker 1729, met brugje over de wal. L-vormig aangelegd en gebouwd in neotraditionele baksteenstijl, twee bouwlagen hoog onder leien zadeldak met overkragende houten dakrand en dakkapel, gevels met baksteenfries met dropmotief, sierankers en horizontale geledingen van smalle bepleisterde baksteenbanden, rechthoekige enkelvoudige, gekoppelde of drielichtramen en een wit geschilderde houten luifel boven de deur. Bij de pastorie horen een vroegere bakstenen duiventoren en gebouwtje, respectievelijk onder tent- en zadeldak.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Pastorie Sint-Maurusparochie

Elsegemplein 13 (Wortegem-Petegem)
De pastorie bevindt zich ten noordoosten van de kerk in een begraasde en beboomde tuin met in het midden een vrijstaande pomp uit baksteen met jaaranker 1729 van de vroegere pastorie. De pastorie en tuin zijn volledig omgracht en toegankelijk via de weg en een brugje links van de kerk.