Windmolensite De Tragische Molen: windmolen

Houten windmolens

Beschrijving

De houten staakmolen te Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal), genaamd De Tragische Molen, Hertboommolen (oudste benaming) of Zepposmolen, is beschermd als monument.

De houten windmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.

Site Hertboommolen

Molenkauter 9, Windmolenstraat 20-22 (Roosdaal)
De Hertboommolen in Roosdaal is een 18de-eeuwse korenmolen met mogelijk oudere elementen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen is ook bekend als Tragische Molen of Zepposmolen. In los verband rond een erf geschikt staan de molenaarswoning, gedateerd 1784, en de schuur en stallen, met 19de-eeuws uitzicht en elementen van versteende vakwerkbouw.