Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie Sint-Joris en Godelieveparochie met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorieën

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de pastorie Sint-Joris en Godelieveparochie en de omgevende tuin met tuinmuur en toegangspoort.

Waarden

De pastorie van Sleidinge en de omgevende tuin met tuinmuur en inrijpoort is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een eind 18de-eeuwse pastorie met een kenmerkende inplanting in een grote pastorietuin met vijver, afgesloten door een bakstenen tuinmuur en een imposante toegangspoort in classicistische stijl.

Sleidinge-Dorp 43 (Evergem)
Pastorie, gelegen in ruime ommuurde tuin met grote bakstenen toegangspoort in de vorm van een classicistische triomfboog: rondboogvormige doorgang geflankeerd door pilasters en bekroond met entablement en attiek. Nieuwe wederopbouw met twee bouwlagen na 1781, vermoedelijk circa 1791. Heden gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.