Parochiekerk Sint-Joris

Beschermd monument van 07-06-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Sleidinge
Straat Sleidinge-Dorp
Locatie Sleidinge-Dorp zonder nummer (Evergem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44019/115.1
  • 4.01/44019/147.1
  • OO000828

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Joris

Sleidinge-Dorp zonder nummer, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Ingeplant ten noorden van het dorpsplein, aan het kruispunt met de oude Weststraat, oorspronkelijk met omringend kerkhof omsloten door fraaie ijzeren afsluiting en toegangshekken tussen vierkante arduinen pijlers met vaasbekroning, verwijderd in 1932.

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Joris is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Joris is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een eenvoudige in oorsprong vroeggotische bakstenen plattelandskerk uit de 13de-eeuw met kenmerkende aanpassingen uit de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.
fraai en goed bewaard witbepleisterd kerkinterieur met behouden 13de-eeuwse zuilen in het schip, fraaie kruisriboverwelving en barokke gordelbogen in de middenbeuk, daterend van 1664 en verfraaid in 1720, en in het in 1774 toegevoegde gedeelte van het schip ten oosten van het transept, en bepleisterde barokgewelven in de zijbeuken.
Fraai gestoffeerde kerk met hoofdzakelijk 19de-eeuwse meubilair en beeldhouwwerk, onder andere de calvarie boven een vagevuurtafereel, geplaatst tegen de buitenmuur van het hoofdkoor.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.