Gemeentehuis Ertvelde

Gemeente Evergem
Deelgemeente Ertvelde
Straat Marktplein
Locatie Marktplein 4 (Evergem)

Marktplein 2, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Volgens gevelstenen opgericht in 1870 naar ontwerp van architect Edmond de Perre met aannemer H. Brandes. Oorspronkelijk met geïncorporeerde onderwijzerswoning voor de erachter gelegen school. Herstelling van oorlogsschade in 1921.

Beschrijving

Het voormalige gemeentehuis van Ertvelde, later omgevormd tot dienstencentrum, is beschermd als monument.

Waarden

Het dienstencentrum van Ertvelde, voormalig gemeentehuis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van twee gebouwentypes van voormalige gemeentehuizen in het dorpscentrum, een fraai geheel vormend en typerend voor de evolutie in de bouw van openbare bouwwerken op het Vlaamse platteland;
als een opmerkelijk openbaar bouwwerk in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1870.