Gemeentehuis Ertvelde

Gemeentehuis van Ertvelde en café Oud Gemeentehuis

Beschrijving

Het voormalige gemeentehuis van Ertvelde, later omgevormd tot dienstencentrum, is beschermd als monument.

Waarden

Het dienstencentrum van Ertvelde, voormalig gemeentehuis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van twee gebouwentypes van voormalige gemeentehuizen in het dorpscentrum, een fraai geheel vormend en typerend voor de evolutie in de bouw van openbare bouwwerken op het Vlaamse platteland;
als een opmerkelijk openbaar bouwwerk in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1870.

Marktplein 2 (Evergem)
Gemeentehuis, volgens gevelstenen opgericht in 1870 naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Herstelling van oorlogsschade in 1921. Heden ontpleisterd bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, oorspronkelijk met dakruiter. Middenrisaliet van drie traveeën en hoekrisalieten van één travee bekroond met driehoekige frontons en geaccentueerd door Ionische pilasters op de bovenbouw.