Dekenij: poortgebouw

Dekenij: inrijpoort met vleugel en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het poortgebouw met de aanpalende vleugel met stallen van de dekenij. De onmiddellijke omgeving van het poortgebouw en de dekenij, met inbegrip van de oprijlaan en het park is als dorpsgezicht beschermd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het poortgebouw van de dekenij met aanpalende stallingen als volgt werd gemotiveerd: als voorbeeld van laat-18de-eeuwse baksteenbouw met barokke zandstenen poortomlijsting bestaande uit onder andere hangend rolwerk, chronogram op boog, nis met beeld, in- en uitzwenkende topgevel en driehoekig fronton en met restanten van stallingen met korfboogdeurtje, inrijpoort en dichtgemetselde arcaden.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000703, Poortgebouw van de dekenij en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

De inrijpoort met de bijhorende vleugel van de dekenij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dekenij met park

Philippus Neridreef 3 (Sint-Niklaas)
Dekenij, voormalig huis van het Oratorie, gelegen aan het einde van een gekasseide dreef in de hoek van de straat en bestaande uit een poortgebouw met aansluitende voormalige stallen, ruime alleenstaande woning en uitgestrekt park met tuinhuisje.