Herenhuis

Gemeentehuis van Ertvelde en café Oud Gemeentehuis

Beschrijving

Het herenhuis, het vroegere gemeentehuis van Ertvelde en later café Oud-Gemeentehuis, is beschermd als monument.

Café Oud-Gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van twee gebouwentypes van voormalige gemeentehuizen in het dorpscentrum, een fraai geheel vormend en typerend voor de evolutie in de bouw van openbare bouwwerken op het Vlaamse platteland;
Oude herberg, van 1840 tot 1870 in gebruik als gemeentehuis, gebouwd als een eenvoudige burgerwoning met een sierlijke ingangspartij en met een mooie Lodewijk XVI-schouw in de gelagkamer.

Marktplein 4 (Evergem)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), daterend uit de 18de eeuw. Gecementeerde gevel met dubbelhuisopstand, aangepast in de 19de of de 20ste eeuw.