Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dekenij met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dekenij: inrijpoort met vleugel en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de onmiddellijke omgeving van de dekenij, met inbegrip van de gekasseide dreef, het poortgebouw en het park.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de omgeving van de dekenij als volgt werd gemotiveerd: "de gekasseide dreef, de voortuin, de dekenij, het park en de omwalling door de harmonische integratie van elk van deze elementen in de totale aanleg".

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000703, Poortgebouw van de dekenij en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

De dekenij met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dekenij met park

Philippus Neridreef 3 (Sint-Niklaas)
Dekenij, voormalig huis van het Oratorie, gelegen aan het einde van een gekasseide dreef in de hoek van de straat en bestaande uit een poortgebouw met aansluitende voormalige stallen, ruime alleenstaande woning en uitgestrekt park met tuinhuisje.