Parochiekerk Sint-Christoffel

De parochiekerk Sint-Christoffel is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Christoffel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als typisch voorbeeld van de kerkelijke bouwkunst van het classicisme in Vlaanderen, opgetrokken in 1785-1790 naar ontwerp van architect François Drieghe, hallenkerk met een harmonieus en stijlvol interieur, representatief voor het classicisme, met bijzondere aandacht voor ruimteopbouw en licht, en gestoffeerd met 18de-eeuws en voornamelijk 19de-eeuws kwaliteitsvol meubilair, schilderijen en beeldhouwwerk.

Dorpsplein (Evergem)
Vermeld in 966 wanneer koning Lotharius de Sint-Baafsabdij bevestigde in haar rechten en bezittingen en in 1105 wanneer de bisschop van Noyon en Doornik het patronaat verleende aan de Sint-Baafsabdij. De kerk brandde in 1783 volledig af. Wederopbouw onder leiding van F. Drieghe in 1785-90 in classicistische stijl. Slechts ingewijd in 1833. Driebeukige transeptloze hallenkerk van zeven traveeën met westelijke toren onder één zadeldak, vlak afgesloten koor van twee traveeën geflankeerd door winterkapel en sacristieën. Vierkante westtoren heropgebouwd in 1926-27.