Hoeve met omgrachtingen en populierendreef

Hoeve met omgrachtingen, populierendreef en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het woonhuis, het bakhuis, het inrijhek, de omgrachtingen en de populierendreef.

Waarden

De hoeve (het woonhuis, het bakhuis en het inrijhek) met inbegrip van zijn omgrachtingen en populierendreef zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als een zeldzaam bewaard voorbeeld van een 17de-eeuwse, goed onderhouden hoeve met een nog grotendeels rechthoekig omgracht erf, bereikbaar via een populierendreef en een deels bewaard bakstenen poortgebouw met steunberen, en voorzien van een fraai van 1687 daterend boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met typische stenen kruiskozijnen en een oud bakhuis ernaast.

Veldhoek 34 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde imposante toegangspoort met twee hoge vierkante pijlers met dekplaat, voor- en achteraan gestut door afgeschuinde steunberen en geflankeerd door lagere muurtjes met dito steunberen; recent ijzeren hek. Ten noorden, mooi boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak.