Hoeve met omgrachtingen en populierendreef

Gemeente Evergem
Straat Veldhoek
Locatie Veldhoek 34 (Evergem)

Hoeve met losse bestanddelen

Veldhoek 34, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Fraaie hoeve met losstaande bestanddelen op met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde toegangspoort van het meervoudig omwalde erf.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het woonhuis, het bakhuis, het inrijhek, de omgrachtingen en de populierendreef.

Waarden

De hoeve (het woonhuis, het bakhuis en het inrijhek) met inbegrip van zijn omgrachtingen en populierendreef zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als een zeldzaam bewaard voorbeeld van een 17de-eeuwse, goed onderhouden hoeve met een nog grotendeels rechthoekig omgracht erf, bereikbaar via een populierendreef en een deels bewaard bakstenen poortgebouw met steunberen, en voorzien van een fraai van 1687 daterend boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met typische stenen kruiskozijnen en een oud bakhuis ernaast.