Moelandkasteel: gekasseide voorkoer en hekken

Kasteel Moerland: voorkoer en smeedijzeren hekwerk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gekasseide voorkoer en het smeedijzeren hek dat de zijvleugels van het Moelandkasteel verbindt. Het kasteel zelf werd reeds in 1976 beschermd als monument.

Waarden

De gekasseide voorkoer en het smeedijzeren hekwerk van het voormalig kasteel Moerland is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als bij het in kern 18de-eeuwse kasteel horende gekasseide koer die na 1857 aan de straatzijde werd afgesloten met een groot smeedijzeren hek met golvende afdekking , decoratieve pilastergeledingen, krulvormige sierelementen, en met het wapen en de initialen van de toenmalige bewoner Amedé de Schoutheete de Tervarent.

Moelandkasteel

Hospitaalstraat 19 (Sint-Niklaas)
Het Moelandkasteel bestaat uit een hoofdgebouw, parallel met de straat, met een gekasseide voorkoer met kunstig smeedijzeren afsluithek in classisitische stijl en geflankeerd door twee haakse vleugels. De Engelse tuin wordt heden grotendeels ingenomen door hospitaal en verpleegstersschool Maria Middelares. Het oudste deel, de straatzijde van het hoofdgebouw, werd in 1776-78 gebouwd.