Hoeve Goed ter Avrije: boerenwoning en walgrachten

Hoeve Goed ter Avrije: boerenwoning en walgrachten met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het boerenhuis en de walgrachten van de voormalige hoeve Goed ter Avrije.

Waarden

Het boerenhuis en de walgrachten van de voormalige hoeve Goed ter Avrije zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voormalige zetel van de heerlijkheid ter Avrije met thans nog vrij goed bewaard gebleven boerenhuis uit de 18de eeuw en ouder, met nog een zeer oud "hooghuis", vermoedelijk het vroegere opperhof, omsloten door de binnengracht van een meerdelig grachtenstelsel.

Hoeve Goed ter Avrije

Hoge Avrijestraat 2 (Evergem)
Nog grotendeels omwalde hoeve afgesloten door gietijzeren hek, geflankeerd door vier oude linden; knotwilgen en populieren aan de walgracht, uitlopend in een vijver. Huidige boerenwoning, ontstaan in verschillende fasen met twee duidelijk te onderscheiden delen. Links een 18de-eeuws gedeelte en rechts een ouder en hoger gedeelte. Grote dwarsschuur, overdekte mestvaalt onder schilddak en notelaar. Kleinere stallen en bakhuis uit de 19de eeuw.