Kasteeldomein Walburg: conciërgewoning

Gemeente Sint-Niklaas
Straat Walburgstraat
Locatie Walburgstraat 39 (Sint-Niklaas)

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Het Walburgkasteel bevindt zich in een circa 7 hectare groot, openbaar park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De conciërgewoning staat los van het kasteel. De paarkingang situeert zich langs de Walburgstraat.

De bescherming als monument omvat de voormalige conciërgewoning van het Walburgkasteel.

Waarden

De voormalige conciërgewoning van het Walburgkasteel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van bij het Walburgkasteel horende, in oorsprong midden- 16de-eeuwse, verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl, bestaande uit twee bouwlagen, geplaatst onder een tussen zijtrapgevels gevat pannen zadeldak, met zandstenen kruiskozijnen naast bolkozijnen, alsook sporen van polychrome (rode en okergele) gevelafwerking.