Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Amelbergakapel en hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 18-09-1981 tot heden

Amelbergakapel en hoeve

Beschrijving

Het dorpsgezicht wordt bepaald door het geheel gevormd door de beek, de neogotische Sint-Amelbergakapel, een halfgesloten klein hoevecomplex uit de 19de eeuw en de bijhorende percelen.

Waarden

De Amelbergakapel en de hoeve met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve met losse bestanddelen

Fonteinstraat 2 (Temse)
Boerderij op de rand van het kasteelpark gelegen en bestaande uit woonhuis en dienstgebouwen, in U-vorm gegroepeerd.

Kapel ter ere van de Heilige Amelberga

Fonteinstraat zonder nummer (Temse)
Kapel in 1870 in neogotische stijl gebouwd op de rand van een beekje. Bestaat uit een korte beuk van twee travee├źn met driezijdige apsis, voorafgegaan door een vierkante open portiek; afzonderlijke zadeldaken (leien).