Ecce-Homokapel

Gemeente Sint-Niklaas
Straat de Castrodreef
Locatie de Castrodreef zonder nummer (Sint-Niklaas)

Ecce-Homokapel

de Castrodreef zonder nummer, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Plattegrond in de vorm van een trapezium. Bepleisterde en beschilderde gevels op lage arduinen plint. Hoeken gemarkeerd door pilasters.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Ecce-Homokapel tegen de zijgevel van de stadswoning, gelegen op de hoek van de De Castrodreef en de Nieuwstraat.

De Ecce-Homokapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

- als goed bewaarde kapel uit de 18de eeuw, opgericht door de adellijke familie De Castro, die een mooi voorbeeld is van volksdevotie;
- een kleine kapel, aangebouwd aan de zijgevel van een woning, die enkel bestaat uit een beeldnis waarin een gepolychromeerd beeld staat van een lijdende Christus, Christus op de koude steen, met bewaarde zilveren ex-voto's en andere devotiesymbolen.