Ecce-Homokapel

Kapel Ecce-Homo en woning

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Ecce-Homokapel tegen de zijgevel van de stadswoning, gelegen op de hoek van de De Castrodreef en de Nieuwstraat.

De Ecce-Homokapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

- als goed bewaarde kapel uit de 18de eeuw, opgericht door de adellijke familie De Castro, die een mooi voorbeeld is van volksdevotie;
- een kleine kapel, aangebouwd aan de zijgevel van een woning, die enkel bestaat uit een beeldnis waarin een gepolychromeerd beeld staat van een lijdende Christus, Christus op de koude steen, met bewaarde zilveren ex-voto's en andere devotiesymbolen.

Ecce-Homokapel

de Castrodreef (Sint-Niklaas)
Kapel, in 1757 opgericht door Jonkheer Fr. Jos. Sanchez de Castro y Toledo en Jonkvrouw. Ph.-A. de Neve als openbaar zoenoffer. Plattegrond in de vorm van een trapezium. Bepleisterde en geschilderde gevels op lage arduinen plint en hoeken gemarkeerd door pilasters.