Stadswoning

Kapel Ecce-Homo en woning

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de 18de-eeuwse stadswoning, gelegen op de hoek van de De Castrodreef en de Nieuwstraat.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

- als goed voorbeeld van een oorspronkelijk eenlaags gebouw dat in de 18de eeuw werd opgetrokken en waarvan op het gelijkvloers de 19de-eeuwse aankleding - sierpleisterwerk, schouwen en deuren - bewaard gebleven zijn;
- als één der laatste 18de-eeuwse gepleisterde woningen in de Nieuwstraat waarvan een aantal typerende elementen zoals de gevelopbouw, de gevelindeling, de deur- en raamomlijsting en de kroonlijst bewaard gebleven zijn.

Nieuwstraat 28 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op lage arduinen plint met rechthoekige keldergaten.