Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 28 (Sint-Niklaas)

Nieuwstraat 28, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Huis van zes traveeën en twee bouwlagen, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Beschilderde en bepleisterde lijstgevel op lage arduinen plint met rechthoekige keldergaten.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de 18de-eeuwse stadswoning, gelegen op de hoek van de De Castrodreef en de Nieuwstraat.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

- als goed voorbeeld van een oorspronkelijk eenlaags gebouw dat in de 18de eeuw werd opgetrokken en waarvan op het gelijkvloers de 19de-eeuwse aankleding - sierpleisterwerk, schouwen en deuren - bewaard gebleven zijn;
- als één der laatste 18de-eeuwse gepleisterde woningen in de Nieuwstraat waarvan een aantal typerende elementen zoals de gevelopbouw, de gevelindeling, de deur- en raamomlijsting en de kroonlijst bewaard gebleven zijn.