Woning Ghijs

Straat met woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het art-decoburgerhuis naar ontwerp van architecten August en/of Leander Waterschoot. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Een zeer goed bewaarde woning daterend van 1931 naar het ontwerp van de architecten August en/of Leander Waterschoot in opdracht van de gezusters Ghijs. Intact bewaarde woning met stijlkenmerken van de autonome art deco met een sterk dynamische en kleurrijke gevel opbouw. De woning vertoont een zeer gedetailleerde en verfijnde afwerking zoals de afwerking met knipvoegen, glas in lood, koperwerk, schrijnwerk. De architecten hebben gebruik makend van de art deco een unieke woning gerealiseerd.

Woning Ghijs

Mgr. Stillemansstraat 24 (Sint-Niklaas)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen van 1931 naar ontwerp van architect August en/of Leander Waterschoot. Evenwichtig opgebouwde gevel met zeer typerende geometrische en kleurrijke art-decomotieven waardoor het gebouw te situeren is binnen de autonome art-decostrekking.