Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie met koetshuizen en pastorietuin

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie met koetshuizen en pastorietuin met grachten

Beschrijving

De pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie, gelegen langs de Pastorijstraat te Destelbergen, is met inbegrip van de voormalige koetshuizen en de deels omgrachte pastorietuin beschermd als monument.

Waarden

De pastorie met voormalige koetshuizen en de pastorietuin met zijn grachten is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

als voorbeeld van een stijlvolle midden 18de-eeuwse pastorie met bijbehorende koetshuizen die een karakteristieke symmetrische aanleg en opstand vertonen met authenthieke bijzondere stijlkenmerken en indeling. De pastorie bewaart opvallende interieurelementen zoals de binnendeuren en met stuc versierde schouwen en zolderingen.

historische waarde

als zeldzaam en authentiek voorbeeld van een landelijke 18de-eeuwse pastorie met allure, gebouwd in 1744 door de Gentse Sint-Pietersabdij en aldus getuigend van het aanzien van deze kerkelijke instelling ; wegens de architectuurhistorische waarde als pastoriewoning behorend tot het type eenverdiepingshuis uit het midden van de 18de eeuw, met kenmerkende bijbehorende voormalige koetshuizen in een nog deels door grachten begrensde pastorietuin en waarbij de bouwkenmerken van dit dubbelhuis met overwelfde kelder representatief zijn voor het gebouwtype en de bouwperiode

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie met tuin

Pastorijstraat 17 (Destelbergen)
De pastorie van Destelbergen, omgeven door een deels omgrachte pastorietuin, dateert van 1744. Zij werd onder abt Filips III Standaert gebouwd op kosten de Gentse Sint-Pietersabdij. Kenmerkend is de aanleg van de gebouwen, namelijk in een U-vorm met twee gelijkaardige voormalige koetshuizen die het naar de straat gerichte woonhuis aan weerszij flankeren. De pastoriewoning telt slechts één bouwlaag en vijf traveeën onder een geknikt zadeldak of mansardedak.