Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie met koetshuizen en pastorietuin

Beschermd monument van 30-01-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Destelbergen
Deelgemeente Destelbergen
Straat Pastorijstraat
Locatie Pastorijstraat 17 (Destelbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44013/115.1
  • 4.01/44013/119.1
  • OO000552

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie

Pastorijstraat 17, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

De pastorie van Destelbergen, omgeven door een deels omgrachte pastorietuin, dateert van 1744. Zij werd onder abt Filips III Standaert gebouwd op kosten de Gentse Sint-Pietersabdij. Kenmerkend is de aanleg van de gebouwen, namelijk in een U-vorm met twee gelijkaardige voormalige koetshuizen die het naar de straat gerichte woonhuis aan weerszij flankeren.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De pastorie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwparochie, gelegen langs de Pastorijstraat te Destelbergen, is met inbegrip van de voormalige koetshuizen en de deels omgrachte pastorietuin beschermd als monument.

Waarden

De pastorie met voormalige koetshuizen en de pastorietuin met zijn grachten is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

als voorbeeld van een stijlvolle midden 18de-eeuwse pastorie met bijbehorende koetshuizen die een karakteristieke symmetrische aanleg en opstand vertonen met authenthieke bijzondere stijlkenmerken en indeling. De pastorie bewaart opvallende interieurelementen zoals de binnendeuren en met stuc versierde schouwen en zolderingen.

historische waarde

als zeldzaam en authentiek voorbeeld van een landelijke 18de-eeuwse pastorie met allure, gebouwd in 1744 door de Gentse Sint-Pietersabdij en aldus getuigend van het aanzien van deze kerkelijke instelling ; wegens de architectuurhistorische waarde als pastoriewoning behorend tot het type eenverdiepingshuis uit het midden van de 18de eeuw, met kenmerkende bijbehorende voormalige koetshuizen in een nog deels door grachten begrensde pastorietuin en waarbij de bouwkenmerken van dit dubbelhuis met overwelfde kelder representatief zijn voor het gebouwtype en de bouwperiode
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.