Woning Vandevijver

Beschermd monument van 04-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 26 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/142.1
  • OO002535

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Woning Vandevijver

Mgr. Stillemansstraat 26, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Huis van twee traveeën en drie bouwlagen, van 1932 naar ontwerp van architect August Waterschoot. Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel, opklimmend aan weerszijden van de deur.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het art-decoburgerhuis naar ontwerp van architecten Waterschoot. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Enkelhuis daterend van 1932 naar het ontwerp van de architecten Waterschoot in opdracht van Gust Van de Vijver en zusters. Niettegenstaande de asymmetrische opbouw door het gebruik van verschillende vormen van muuropeningen wordt het evenwicht hersteld door de sterke horizontale belijningen van de lijsten en uitkragende kroonlijst. Evenals de naastgelegen nummer 24 hoort deze woning tot de stijlrichting van de autonome art deco met een sterk dynamische en kleurrijke gevelopbouw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.