Woning Spaenhoven

Beschermd monument van 04-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 32 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/145.1
  • OO002537

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Woning Spaenhoven

Mgr. Stillemansstraat 32, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1931 ontworpen door architect August en/of Leander Waterschoot. Bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen aan de hoge plint, de vensterlateien en de erker.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit 1931 naar ontwerp van architecten August en/of Leander Waterschoot. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Woning van 1931 naar het ontwerp van de architecten August en/of Leander Waterschoot in opdracht van Alfons Spaenhoven. De gevel van deze fraaie woning in autonome art-decostijl is intact bewaard, het interieur werd verbouwd. Door zijn fantasierijke gevelopbouw en organische vormgeving - uitspringende erkers, gebogen vormen, gebruik van natuursteen - in combinatie met allerlei decoratieve metselverbanden krijgt deze woning een zeer dynamisch karakter. Voornamelijk de overluifeling van het balkon geplaatst op uitkragende bakstenen pijlers met gedrukte zuiltjes en de getrapte natuurstenen consoles geeft de gevel een dynamisch en uniek accent.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.