Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw-Zeven-Weeën met gekandelaarde linden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 25-07-1986 tot heden

Straat Ekentstraat
Locatie Ekentstraat zonder nummer (Haaltert)

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met gekandelaarde linden

Ekentstraat zonder nummer, Haaltert (Oost-Vlaanderen)

De neoclassicistisch getinte devotiekapel werd in 1865 gebouwd. Twee gekandelaarde linden flankeren de kapel langs de straatzijde. Een omhaagde kapelhof omgeeft de kapel.

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën, gelegen langs de Ekentstraat te Buggenhout, is met inbegrip van de linden en kapelhof beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de sociaal-culturele en historische waarde van de kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën en de twee linden als volgt werd gemotiveerd: “als devotiekapel uit het derde kwart van de 19de eeuw, met aan elke zijde een linde”.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000764, Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën en linden, advies KCML (1986).

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën, alsmede de twee linden zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde