Stadswoning in Nieuwe Zakelijkheid

Beschermd monument van 04-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 58 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/144.1
  • OO002539

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Stadswoning in nieuwe zakelijkheid

Mgr. Stillemansstraat 58, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Eenvoudig huis, uit 1935, van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Bakstenen gebouw op kleine hardstenen plint, eerste bouwlaag bezet met zwart geglazuurde tegels.

Beknopte karakterisering

Typologiestadswoningen
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de woning uit 1935 in Nieuwe Zakelijkheid. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Een goed bewaard voorbeeld van een vrijwel intact bewaarde sobere woning in Nieuwe Zakelijkheid uit 1935. Het typisch gebruik van baksteenmetselwerk waarbij de horizontale lijn door het metselverband sterk wordt benadrukt wordt gecombineerd met een verticale lijn door de uitspringende erker die over twee verdiepingen doorloopt. Door ontbreken van een kroonlijst wordt dit verticalisme nog meer benadrukt. Het interieur kan wat de opbouw betreft nog traditioneel genoemd worden doch diverse elementen zijn in dezelfde stijl geconcipieerd als de gevel namelijk vrij functioneel en eenvoudig.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.