Woning Cleyman

Straat met woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de rijwoning naar ontwerp van August Waterschoot. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Eenvoudige intact bewaarde rijwoning daterend van 1932 naar het ontwerp van August Waterschoot. Het accent bij deze bakstenen woning wordt gevormd door de markerende driezijdige erker en het sierlijk schrijnwerk met glas-in-loodpanelen voorzien van geometrische motieven. Het interieur is zoals de gevel eenvoudig doch voorzien van sterke eigentijdse accenten bij de schouwen, deuren en trap. Stilistisch is deze woning te situeren bij de modernistische stijlen uit de interbellumperiode meer bepaald de Nieuwe Zakelijkheid.

Woning Cleyman

Mgr. Stillemansstraat 60 (Sint-Niklaas)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Opgericht in 1932 in opdracht van Alfons Cleyman naar ontwerp van August en Leander Waterschoot.