Meergezinswoning Emiel Faresijn: rechterdeel

Beschermd monument van 04-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 76 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/151.1
  • OO002542

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Meergezinswoning Emiel Faresijn

Mgr. Stillemansstraat 74-76, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Symmetrisch opgebouwde dubbelwoonst van drie bouwlagen onder licht hellend zadeldak, opgericht in 1933 in opdracht van Faresijn Emiel naar het ontwerp van August en Leander Waterschoot. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode en meer bepaald de Nieuwe Zakelijkheid.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het rechterdeel van de dubbelwoning naar ontwerp van architecten August en Leander Waterschoot. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als voorbeeld van een goed bewaarde dubbelwoonst daterend van 1933 naar het ontwerp van August en Leander Waterschoot in opdracht van Emiel Faresijn. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode en meer bepaald de Nieuwe Zakelijkheid. Typisch gebruik van siermetselwerk en dit zowel met verschillende soorten steen - grijze baksteen en wit geglazuurde - als van metselverband, dit in combinatie met knipvoegen. Met eenvoudige accenten nl. de banden, overhoeks geplaatste raampjes, baksteenverband en glas-in-loodpanelen is de architect er in geslaagd een originele en eigentijdse creatie te realiseren. Alle authentieke interieurelementen - schouwen, vloeren, deuren, enzovoort - zijn behouden gebleven.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.