Beschermd monument

Woning Jozef Maes

Beschermd monument van tot heden

ID
10751
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10751

Besluiten

Straat met woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 04-02-2002  ID: 3805

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het hoofdgebouw van de art-decowoning naar ontwerp van architect Leander Waterschoot. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.



Waarden

Het hoofdgebouw van de woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als goed voorbeeld van volledig bewaarde sobere art-decowoning met atelier daterend van 1931 naar het ontwerp van architect Leander Waterschoot in opdracht van Jozef Maes. Een aantal elementen verwijzen echter nog naar de art nouveau zoals de parementsteen, de raam- en deurvormen en het gebruik van glas-in-loodpanelen. De vormentaal bij de interieurelementen is eerder geput uit de art deco zoals de versiering van de plafonds, de schouwmantels en de talrijke markante glas-in-loodpanelen. Gezien de stijlkenmerken is het gebouw niet vooruitstrevend te noemen, het behoort stilistisch tot de zeer sobere art deco, doch door het intact bewaard exterieur gecombineerd met de intact bewaarde interieuraankleding met een groot aantal glas-in-loodpanelen kan het gebouw toch bestempeld worden als kwalitatief vrij uitzonderlijk.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Woning Jozef Maes

Mgr. Stillemansstraat 27 (Sint-Niklaas)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opgericht in 1931 in opdracht van de heer Jozef Maes naar een ontwerp van architect Leander Waterschoot. Stilistisch onder te brengen bij de sobere art-decorichting.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.