Woning Jozef Maes

Beschermd monument van 04-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 27 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/137.1
  • OO002543

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Woning Jozef Maes

Mgr. Stillemansstraat 27, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opgericht in 1931 in opdracht van de heer Jozef Maes naar een ontwerp van architect Leander Waterschoot.

Beknopte karakterisering

Typologiestadswoningen
Stijlart deco
Dateringinterbellum

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het hoofdgebouw van de art-decowoning naar ontwerp van architect Leander Waterschoot. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

Waarden

Het hoofdgebouw van de woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als goed voorbeeld van volledig bewaarde sobere art-decowoning met atelier daterend van 1931 naar het ontwerp van architect Leander Waterschoot in opdracht van Jozef Maes. Een aantal elementen verwijzen echter nog naar de art nouveau zoals de parementsteen, de raam- en deurvormen en het gebruik van glas-in-loodpanelen. De vormentaal bij de interieurelementen is eerder geput uit de art deco zoals de versiering van de plafonds, de schouwmantels en de talrijke markante glas-in-loodpanelen. Gezien de stijlkenmerken is het gebouw niet vooruitstrevend te noemen, het behoort stilistisch tot de zeer sobere art deco, doch door het intact bewaard exterieur gecombineerd met de intact bewaarde interieuraankleding met een groot aantal glas-in-loodpanelen kan het gebouw toch bestempeld worden als kwalitatief vrij uitzonderlijk.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.