Beschermd monument

Architectenwoning J. Van Coillie

Beschermd monument van tot heden

ID
10752
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10752

Besluiten

Straat met woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 04-02-2002  ID: 3805

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat architectenwoning van ingenieur-architect J. Van Coillie. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.



Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als intact bewaarde eigen woning van ingenieur-architect J. Van Coillie daterend van 1933 en opgebouwd in het Romantisch Kubisme. Sterk dynamische gevel met plastisch gebruik van de baksteen namelijk door het aanwenden van de zogenaamde Dudokvoeg en baksteenbanden, bakstenen balkons met afgeronde hoeken, buisleuningen, en de verspringende kroonlijst. Kleurrijke gevelarchitectuur bewerkstelligd door de baksteen, zwarte tegels, en glas-in-loodpanelen. Het interieur van deze architectenwoning is intact bewaard en bezit naast de behouden indeling nog tal van elementen van de originele aankleding zoals cementtegelvloeren, de houten trappen, wandbekleding in de hal, binnendeuren, keukenmeubilair enzovoort. De architecturale uitwerking van het geheel is uniek en origineel te noemen.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Architectenwoning J. Van Coillie

Mgr. Stillemansstraat 41 (Sint-Niklaas)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, eigen woning van ingenieur-architect Joseph Van Coillie ontworpen in 1933. Stilistisch behorend tot de modernistische richting van de interbellumperiode en meer bepaald het romantisch kubisme.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.