Architectenwoning J. Van Coillie

Beschermd monument van 04-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 41 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/138.1
  • OO002544

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Architectenwoning J. Van Coillie

Mgr. Stillemansstraat 41, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van drie bouwlagen onder plat dak, in 1933 ontworpen door ingenieur-architect J. Van Coillie als eigen woonhuis. Parement van bruinachtige baksteen; plint van zwarte tegels.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat architectenwoning van ingenieur-architect J. Van Coillie. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als intact bewaarde eigen woning van ingenieur-architect J. Van Coillie daterend van 1933 en opgebouwd in het Romantisch Kubisme. Sterk dynamische gevel met plastisch gebruik van de baksteen namelijk door het aanwenden van de zogenaamde Dudokvoeg en baksteenbanden, bakstenen balkons met afgeronde hoeken, buisleuningen, en de verspringende kroonlijst. Kleurrijke gevelarchitectuur bewerkstelligd door de baksteen, zwarte tegels, en glas-in-loodpanelen. Het interieur van deze architectenwoning is intact bewaard en bezit naast de behouden indeling nog tal van elementen van de originele aankleding zoals cementtegelvloeren, de houten trappen, wandbekleding in de hal, binnendeuren, keukenmeubilair enzovoort. De architecturale uitwerking van het geheel is uniek en origineel te noemen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.