Modernistische stadswoning

Beschermd monument van 04-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 49 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/149.1
  • OO002545

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Modernistische stadswoning

Mgr. Stillemansstraat 49, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Eenvoudig enkelhuis van twee bouwlagen onder een gebogen dak (mechanische pannen), daterend uit de jaren '30. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode, meer bepaald de expressionistische baksteenarchitectuur.

Beknopte karakterisering

Typologiestadswoningen
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de woning uit het begin van de jaren 1930 in expressionistische baksteenarchitectuur. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Een goed bewaarde woning daterend uit het begin van de jaren 1930, stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode meer bepaald de expressionistische baksteenarchitectuur. Typisch is het gebruik van verschillende metselwerkverbanden en vormen. De gevel wordt enerzijds sterk horizontaal benadrukt door gevelbanden in metselwerk, de licht uitkragende erker, met doorlopend raam over de volledige breedte van de erker, de ver uitkragende kroonlijst die de vorm van de erker volgt en het kleine standvenster in het dak. Daartegenover wordt er gebruik gemaakt van ronde vormen in zowel het balkon als de dakvorm. Dynamische gevelopbouw door het uitspringend gevelvlak in lichtere baksteensoort, met centraal een halfrond bakstenen balkonnetje. Ook het afgeronde dak draagt bij tot de dynamiek van het geheel. De eenvoudige eigentijdse interieurindeling en aankleding bleef bewaard.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.