Parochiekerk Christus Koning

Beschermd monument van 19-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Heistraat
Locatie Heistraat zonder nummer (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/152.1
  • OO002647

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Christus Koning

Heistraat zonder nummer, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Met het koor naar het noorden gericht omwille van de ligging in de straatwand. Driebeukige kerk in kwartsbeton opgetrokken (eerste dergelijke betonconstructie in België) in 1938 door aannemer Ghisleen Wymeersch, naar ontwerp van ingenieur-architect Raphael Verwilghen (Brussel) (gedenksteen in doopkapel).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de modernistische parochiekerk Christus Koning, ontworpen door Raphaël Verwilghen.

Waarden

Christus Koningkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu architectonische waarde: : De Christus Koningkerk te Sint-Niklaas is de enige volledig in zichtbaar beton opgetrokken kerk in Vlaanderen uit het interbellum. Het gebruik van modernistische vormgeving door architect Verwilghen stond regelrecht in tegenstelling tot de traditionele vormentaal die gebruikelijk was in de kerkarchitectuur. Zowel naar vormgeving en materiaalgebruik is zij revolutionair en kenmerkend voor architect Verwilghen die een voorstander was van de modernistische architectuur doch die zijn opvattingen niet altijd heeft kunnen realiseren.
Zowel de sobere vormgeving als de gebruikte materialen zijn een duidelijk voorbeeld van de modernistische stromingen dewelke in het interbellum hun stempel op de architectuur drukten.
De sobere inrichting van het interieur en de strakke symmetrie zijn bepalend voor het karakter van het gebouw. De slanke rijzige, vrijstaande toren draagt bij tot het monumentale karakter van het kerkgebouwen fungeert duidelijk als baken.
De indeling en het concept van het gebouw leunen zeer sterk aan bij de religieuze architectuur die door De Pelgrim werd gehuldigd. Daardoor is er ondanks de sobere vormgeving heel wat aandacht besteed aan de religieuze symboliek.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.