Beschermd monument

Windmolen Meuleken 't Dal met molenaarswoning: molenaarswoning

Molen Meuleke 't Dal: molenhuisje
definitieve beschermingsbesluiten: 30-07-1982  ID: 1815

Beschrijving

Het molenhuisje bij de houten windmolen gekend als Meuleken ’t Dal te Zingem, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het molenhuisje bij Meuleken 't Dal als volgt werd gemotiveerd: "als kleinschalige woning, in oorsprong behorend tot de molensite en deels ingebouwd in de molenberm. De gevel is gecementeerd en witgeverfd; de ramen, met T-vormige verdeling, zijn van houten buitenluiken voorzien; de plint is geteerd; het zadeldak is met pannen bedekt."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000690, Molenhuisje bij de molen Meuleken 't Dal, advies KCML (1982).

Waarden

Het molenhuisje bij de molen, Meuleken 't Dal, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de gedeeltelijke bescherming van

Windmolen Meuleken 't Dal met molenaarswoning

Alfred Amelotstraat 62 (Kruisem)
Kleinste en één der oudste houten korenwindmolens van Oost-Vlaanderen. Type staakmolen op hoge, tot circa 1916 dichtgebouwde teerlingen.