Goed ten Broeke: duiventoren en toegangsdreef

Beschermd monument van 19-06-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Heffink
Locatie Heffink 2 (Evergem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44019/122.1
  • OO001518

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Goed ten Broeke met dreef

Heffink zonder nummer, 2, Evergem (Oost-Vlaanderen)

De geschiedenis van het voormalige "huys van plaisance" met omwald opper- en neerhof gaat terug tot de 13de eeuw. Ten noordwesten, duiventoren met 220 woonnissen van het oude Goed ten Broeke.

Is de omvattende bescherming van

Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink zonder nummer (Evergem)

Een toegangsdreef van opgaande beuken, met een lengte van 784 meter, is aangelegd naar het Goed ten Broeke. De dreef is mede door zijn lengte en de ligging in het landschap beeldbepalend.

Beschrijving

De duiventoren en de toegangsdreef van het voormalige Goed ten Broeke zijn beschermd als monument.

Waarden

De duiventoren en de toegangsdreef van het voormalige Goed ten Broeke zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als een fraai voorbeeld van een vierkante duiventoren horend bij een voormalig buitengoed en opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur in de 16de eeuw, gelegen in een grotendeels bewaard en omgracht site toegankelijk via een 800 meter lange beukendreef, waarvan de aanleg minstens opklimt tot de 18de eeuw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.