Hoeve

Beschermd monument van 14-07-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Belsele
Straat Hoge Bokstraat
Locatie Hoge Bokstraat 55, Hoge Bokstraat 57 (Sint-Niklaas)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46021/157.1
  • OO003074

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Hoeve

Hoge Bokstraat 55-57, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Achterin gelegen voormalige boerderij met omhaagde boomgaard en fraai ijzeren hek, met woonhuis en dwarsschuur (in 1977 omgebouwd tot woonhuis in bak- en zandsteenstijl).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de hoeve in de Hoge Bokstraat, met inbegrip van het voormalig erf, de boerenwoning en de voormalige dwarsschuur.

Waarden

Hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Het bak- en zandstenen woonhuis van deze hoeve dateert uit 1777 en is een representatief voorbeeld van een hoeve met losse bestanddelen. De woning behield zijn oorspronkelijk exterieur en interieur. In het interieur bleven de meeste elementen bewaard, waaronder het oorspronkelijke schrijnwerk, hang- en sluitwerk, stucwerk op schouwen en plafonds, rode tegelvloeren, twee grote gotische schouwen, moer- en kinderbalken. Het erf voor het huis en de boomgaard vervolledigen het beeld van de 18de-eeuwse hoevebouw in het Waasland. De tot woonhuis omgevormde schuur is van groot belang omwille van de nog herkenbare configuratie van het erf, afgesloten door het huis, de schuur, haag en toegangshek.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.