Beschermd monument

Gemeentehuis Belsele

Beschermd monument van 11-06-2010 tot heden

ID: 10775   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10775

Besluiten

Gemeentehuizen
{'uri': u'https://id.erfgoed.net/thesauri/besluittypes/13', 'label': u'definitieve beschermingsbesluiten'}: 11-06-2010  ID: 4716

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het gemeentehuis van Belsele.Waarden

Gemeentehuis van Sint-Niklaas is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


- Gemeentehuis opgetrokken in 1899.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
- Neogotische bakstenen gemeentehuis opgetrokken in 1899 gebouwd naar ontwerp van architect H. Derre.
- De interieuraankleding van vooral de eerste verdieping en in beperkte mate de gelijkvloerse verdieping bleef goed bewaard (neogotische raadzaal, trap, traphal met neogotische pilasters, neogotische schouw in de gemeenteraadzaal, binnenschrijnwerk) en neoclassicistische salons/kantoren met gestucte plafonds.
- De raadzaal behield zijn neogotisch meubilair (één neogotische tafel met snijwerk en ajour uitgewerkte wangen, drie schepenstoelen en één burgemeestersstoel met neogotisch gesculpteerd houtwerk, schepenstoelen, zeven eiken stoelen zonder armleuning met neogotisch snijwerk).

artistieke waarde


- Behoud van belangrijk neogotische interieurelementen als binnenschrijnwerk, neogotische schouwmantels en neogotisch meubilair (één neogotische tafel met snijwerk en ajour uitgewerkte wangen, drie schepen stoelen en één burgemeestersstoel met neogotisch gesculpteerd houtwerk, schepenstoelen, zeven eiken stoelen zonder armleuning met neogotisch snijwerk).

sociaal-culturele waarde


- Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk I plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.
- Wapenschilden van Belsele, Waasland, Sint-Andreas, 'Gemeentehuis' in de korfboogvormige nissen boven de ramen.
- Bouwsporen waaronder de deuren verwijzen naar het multifunctionele karakter van het gemeentehuis met eretrap, gewone toegang en toegang voor de brandweerkazerne.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Gemeentehuis Belsele

Belseledorp 76 (Sint-Niklaas)
Het gemeentehuis van Belsele is een opvallend pand gelegen op Belseledorp, aansluitend bij het plein, kerk en verschillende herenhuizen.