Goed ten Boekel met park, waterpartijen en bijgebouwen

Beschermd monument van 19-06-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Burggravenlaan
Locatie Burggravenlaan 3 (Evergem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44019/120.1
  • 4.01/44019/149.1
  • OO001519

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Goed ten Boekel

Burggravenlaan 3, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Leegstaand kasteeltje gelegen aan de Burggravenstroom in een ongeveer circulaire dubbele omgrachting met ten zuiden ervan voorheen een aansluitende rechthoekige omwalling, op de hoek Langerbrugsestraat.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Goed ten Boekel, het park, de waterpartijen en bijgebouwen, met uitzondering van de garage.

Waarden

Het Goed ten Boekel met park, waterpartijen en bijgebouwen met uitzondering van de garage, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een zeldzaam bewaard voorbeeld van een in oorsprong middeleeuws kasteelcomplex met een in 1895 gerestaureerd 17de-eeuws kasteeltje in traditionele bak- en zandsteenstijl met een markant volume, gelegen in een dubbel omgrachte site, voorzien van een duiventoren en classicistische dienstgebouwen uit de 18de eeuw met U-vormige opstelling op de voorhof.
Als kasteel met bewaarde interieurinrichting met stucversiering in hal, rijk gestoffeerd salon met wandtapijten en 18de-eeuwse huiskapel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.