Beschermd monument

Goed ten Boekel met park, waterpartijen en bijgebouwen

Kastelen en parken
definitieve beschermingsbesluiten: 19-06-1997  ID: 3189

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Goed ten Boekel, het park, de waterpartijen en bijgebouwen, met uitzondering van de garage.

Waarden

Het Goed ten Boekel met park, waterpartijen en bijgebouwen met uitzondering van de garage, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als een zeldzaam bewaard voorbeeld van een in oorsprong middeleeuws kasteelcomplex met een in 1895 gerestaureerd 17de-eeuws kasteeltje in traditionele bak- en zandsteenstijl met een markant volume, gelegen in een dubbel omgrachte site, voorzien van een duiventoren en classicistische dienstgebouwen uit de 18de eeuw met U-vormige opstelling op de voorhof.
Als kasteel met bewaarde interieurinrichting met stucversiering in hal, rijk gestoffeerd salon met wandtapijten en 18de-eeuwse huiskapel.

Is de bescherming van

Goed ten Boekel

Burggravenlaan 3 (Evergem)
Leegstaand kasteeltje gelegen aan de Burggravenstroom in een ongeveer circulaire dubbele omgrachting met ten zuiden ervan voorheen een aansluitende rechthoekige omwalling, op de hoek Langerbrugsestraat.