Hoeve en landbouwstokerij

Gemeente Zingem
Deelgemeente Zingem
Straat Omgangstraat
Locatie Omgangstraat 1 (Zingem)

Omgangstraat 1, Zingem (Oost-Vlaanderen)

Voormalige hoeve en landbouwstokerij, vandaag zogenaamd "Ter Beemt". Oorspronkelijk hoeve met losstaande bestanddelen, in de eerste helft van de 19de eeuw in het bezit van de familie Vandercruyssen; oprichting van een stokerij in 1839.

De hoeve en oude landbouwstokerij te Zingem, zijn beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “gezien ze niet alleen gaaf bewaard bleven en merkwaardig goed onderhouden, maar tevens doordat hun ligging een karakteristiek onderdeel van de dorpskom vormt. Bovendien bezitten ze een historische en zelfs landbouwhistorische waarde, gelet op de typische combinatie stokerij-veebedrijf (het vee werd gevoederd met afval van de stokerij)."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000605, Oude stokerij met onmiddellijke omgeving (S.N., 1980).

De Oude stokerij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu volkskundige waarde: