Manege de Ribaucourt: manege

Gemeente Zulte
Straat Moerbeekstraat
Locatie Moerbeekstraat 86 (Zulte)

Manege de Ribaucourt

Moerbeekstraat zonder nummer, 86, Zulte (Oost-Vlaanderen)

Voormalige zogenaamde "Manege de Ribaucourt" met watertoren, paardestallen en logies voor jockeys, gebouwd circa 1900 door de Noordfranse graaf E. de Ribaucourt, textielindustrieel en groot paardenliefhebber.

Typologiemaneges
Dateringvóór WO I

De cirkelvormige manege van de voormalige manege De Ribaucourt te Zulte, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische, in casu architectuurhistorische waarde van de manege als volgt werd gemotiveerd: ”als enig voorbeeld van een manege uit het begin van deze eeuw, opgetrokken in een decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij de Noordfranse industriële gebouwen en uitgevoerd door Noordfranse vaklui.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000893, Voormalige manege en watertoren de Ribaucourt, advies KCML (1994).

Waarden

De voormalige manege de Ribaucourt is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde: