Kasteel Heylweghen

Gemeente Evergem
Locatie Burggravenlaan 18 (Evergem)
Alternatieve naam Goed ter Beken

Kasteel Heylweghen

Burggravenlaan 18, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamd "Goed ter Beken" of "Kasteel Heylweghen". Oorspronkelijk zogenaamd naar de beek of Burggravenstroom die langs het goed liep.

Het kasteel Heylweghen is beschermd als monument.

Het kasteel Heylweghen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een laatmiddeleeuwse landbouwnederzetting, wederopgebouwd in 1621 als speelhuis en in de jaren 1780 door de familie Borluut de Noortdonck in classicistische stijl in zijn huidige vorm gebouwd, nog verder uitgebreid begin 20ste eeuw.
Als een interessant interieur uit de 18de-eeuw met fraai stucwerk in late rococostijl voor schouw-, muur- en plafondbekleding in de hal en de verschillende kamers en salons, meer bepaald het salon, de voormalige "rookkamer" en het zogenaamde vroegere damessalon, gegroepeerde rondom de hal, laatstgenoemde verfraaid met stucwerk op panelen, en in de slaapkamers op de bovenverdieping.