Teksten van Kasteel Van Strijtem: kasteelpoort en moestuinmuur

KasteelstrijtemPoort_07/10/2013_versie1 ()

De dichtgemetselde kasteelpoort van het kasteel van Strijtem, gedateerd 1788.

Ingevolge versnippering van het domein en verlegging van de toegang wordt de voormalige kasteelpoort, in het noorden van het kasteel, met aansluitend een fragmentarisch bewaarde bakstenen ommuring van de voormalige moestuin sinds geruime tijd niet meer gebruikt. De hardstenen poort bestaat uit een (dichtgemetste) korfboogopening met het opschrift "Anno 1788" op de sluitsteen en ingeschreven in een rechthoekige, geringde omlijsting met flankerende halfzuilen, voorzien van een driehoekig fronton met bolbekroning.
Het domein is momenteel toegankelijk vanaf de Schilder Evenepoelstraat in het westen via een korte laan, waarvan de aanzet wordt gemarkeerd door twee hardstenen Louis XV -hekpijlers. Deze ingang is opgenomen in het dorpsgezicht van het centrum van Strijtem.

Bibliografie

• CORDEMANS M. 1947: Kapitein Mercer's wedervaren met de boeren en kikkers van Strijtem, in Eigen Schoon en de Brabander, 30, 56-72, 124-135.
  • VAN LIEDEKERKE L. 1981: Strijtem ... nu en altijd, Sint-Kwintens-Lennik.
  • VERBESSELT J. 1991: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw. 23, Dekenij Halle V, Brussel, 111-181.
  • VRANCKEN J. 1981: Pajottenland, een land om lief te hebben, Ternat, 53-58.
  • WAUTERS A., Histoire des environs de Bruxelles, 2, Brussel, 1971 (anastatische herdruk van 1855), 198-209.

Bron: Beschermingsdossier DB002181

Kasteel Van Strijtem: Kasteelpoort en moestuinmuur ()