Kasteeldomein Het Vurstje: landhuis, ijskelder en tuinpaviljoen

Gemeente Evergem
Straat Vurstjen
Locatie Vurstjen 4 (Evergem)

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 4-6, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een grote tuin in landschapsstijl met grillige overbrugde vijver, siervazen en ijskelder.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het kasteel Het Vurstje, de ijskelder en het erboven gebouwde tuinpaviljoen.

Waarden

Het kasteel zogenaamd Vurstje en de ijskelder met erboven gebouwd tuinpaviljoen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een architectuurhistorisch belangrijk voorbeeld van een buitengoed opgetrokken in een kwaliteitsvolle neoclassicistische stijl in het midden van de 19de eeuw en achteraan in de tuin voorzien van een pittoresk tuinpaviljoen in imitatievakwerkbouw bovenop een intact bewaarde ijskelder.
Als kasteel met salon versierd met allegorische stucreliëfs en verscheidene kamers met versierde stucplafonds.