Kasteeldomein ten Bosch: landhuis, dienstgebouwen en walgrachten

Beschermd monument van 19-06-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Kramershoek
Locatie Kramershoek 2, Kramershoek 4, Kramershoek 6 (Evergem)
Alternatieve naam Goed ten Hulle, Kasteel van Crombrugghe

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44019/123.1
  • 4.01/44019/151.1
  • OO001521

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Voorheen zogenaamd "Goed ten Hulle " of "Kasteel van Crombrugghe", thans "Domein ten Bosch". Oudste vermelding van het "kasteel ten Hulle" in 1375.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het kasteel, de dienstgebouwen en de walgrachten van het kasteeldomein ten Bosch. Het gaat om volgende dienstgebouwen: de duiventoren, de paardenstallen en voormalige hovenierswoning, de kasteelhoeve, de inrijhekken, de druivenserre, de ommuring van de moestuin met inbegrip van de hoekgebouwtjes, de vazen en palen op de walbrug en de borstwering van het terras en de ijskelder.

Waarden

Het kasteel, dienstgebouwen (de duiventoren, de paardenstallen en voormalige hovenierswoning, de kasteelhoeve, de inrijhekken, de druivenserre, de ommuring van de moestuin met inbegrip van de hoekgebouwtjes, de vazen en palen op de walbrug en de borstwering van het terras, de ijskelder) en de walgrachten van het Domein ten Bosch, voorheen Goed ten Hulle en Kasteel van Crombrugghe zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een stijlvol en goed bewaard kasteel met U-vormige aanleg wederopgebouwd eind van de 19de eeuw in aangepaste neoclassicistische stijl op de plaats van een oud kasteelsite reeds vermeld in de 14de eeuw, met behoud van de walgrachten en alle typische bijgebouwen van een kasteeldomein, zoals een vierkante duiventoren van 1623, een ijskelder, intact bewaarde paardenstallen en een aangebouwde hovenierswoning, de kasteelhoeve in neotraditionele stijl, een druivenserre en een ommuurde moestuin.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.