Beschermd monument

Kasteeldomein ten Bosch: landhuis, dienstgebouwen en walgrachten

Beschermd monument van tot heden

ID
10827
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10827

Besluiten

Kastelen en parken
definitieve beschermingsbesluiten: 19-06-1997  ID: 3189

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het kasteel, de dienstgebouwen en de walgrachten van het kasteeldomein ten Bosch. Het gaat om volgende dienstgebouwen: de duiventoren, de paardenstallen en voormalige hovenierswoning, de kasteelhoeve, de inrijhekken, de druivenserre, de ommuring van de moestuin met inbegrip van de hoekgebouwtjes, de vazen en palen op de walbrug en de borstwering van het terras en de ijskelder.



Waarden

Het kasteel, dienstgebouwen (de duiventoren, de paardenstallen en voormalige hovenierswoning, de kasteelhoeve, de inrijhekken, de druivenserre, de ommuring van de moestuin met inbegrip van de hoekgebouwtjes, de vazen en palen op de walbrug en de borstwering van het terras, de ijskelder) en de walgrachten van het Domein ten Bosch, voorheen Goed ten Hulle en Kasteel van Crombrugghe zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een stijlvol en goed bewaard kasteel met U-vormige aanleg wederopgebouwd eind van de 19de eeuw in aangepaste neoclassicistische stijl op de plaats van een oud kasteelsite reeds vermeld in de 14de eeuw, met behoud van de walgrachten en alle typische bijgebouwen van een kasteeldomein, zoals een vierkante duiventoren van 1623, een ijskelder, intact bewaarde paardenstallen en een aangebouwde hovenierswoning, de kasteelhoeve in neotraditionele stijl, een druivenserre en een ommuurde moestuin.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.