Huis De Waterzooi

Woningen en het Sint-Veerleplein en omgeving

Het huis De Waterzooi is beschermd als monument.

Huis De Waterzooi is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als diephuis met klokgevel van 1737, gebouwd op de plaats van de in 1736 gesloopte Sint-Veerlekerk van 1590, doch met behoud van de plattegrond en een aantal elementen van de kerk in opstand.

historische waarde

in casu archeologische waarde: : als middeleeuwse site van de Sint-Veerlekerk, de vroegere hofkerk van de graven van Vlaanderen met nog zichtbare sporen van onder meer vroeggotische boogomlijstingen van de doorgang van de toren naar het koor van de kerk van 1581, en de basisversterking in Balegemse steen van de koorsluiting van 1590.

in casu documentaire waarde:

Huis De Waterzooi

Sint-Veerleplein 2 (Gent)
Diephuis met vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak. Traditionele bak- en zandsteenbouw, klokgevel volgens bouwaanvraag daterend van 1737, zie zelfde jaartal in het fries.