Watermolen Ter Biest met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 28-07-1983 tot heden

Straat Biestmolenstraat
Locatie Biestmolenstraat 18, Biestmolenstraat 9 (Zwalm)

Hoeve en molenaarshuis Biestmolenhoeve

Biestmolenstraat 9, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Hoeve en molenaarshuis bij "Ter Biestmolen" (nummer 18), gelegen aan de andere kant van het brugje over de Peerdestokbeek. Ruim herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); volgens jaartal op deuromlijsting gebouwd in 1871, doch op de plaats van een ouder huis.

Watermolen Ter Biest

Biestmolenstraat 18, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Oude watermolen afhankelijk van de abdij van Ename en vermoedelijk opklimmend tot de 11de eeuw. Tijdens de Franse Revolutie in 1793 in beslag genomen en verkocht.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de watermolen Ter Biest met het molenaarshuis en de Ter Biesthoeve met de omliggende molinotoop.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De watermolen met omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het industrieel-archeologisch belang als oorspronkelijke en functionerende watermolensite met esthetische belevingswaarde.”

• Onroerend Ergoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000714, Ter Biestmolen (DE SCHEPPER J., 1983).

Waarden

De watermolen Ter Biest met omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde