Watermolen IJzerkotmolen

Beschermd monument van 14-06-1985 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Sint-Maria-Latem
Straat Galerijpad
Locatie Galerijpad 2 (Zwalm)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45065/114.1
  • OO002346

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Watermolen IJzerkotmolen

Galerijpad 2, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Historiek minstens opklimmend tot begin 15de eeuw, oudste vermelding van 1412. Vermeld als papiermolen in de penningkohieren van 1571-72 en in een akte van 1589. In feite twee molens, in de 19de eeuw bekend als oliemolen, zogenaamd "stampkot", en korenmolen.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen genaamd IJzerkotmolen met inbegrip van het molengebouw, de keermuren van de waterradgeul, het sluiswerk, het waterrad, het roerend werk, alle werktuigen en hun aandrijving, het houten sluiswerk en de sluismuren ter hoogte van en tussen de vijver en Zwalmrivier.

Waarden

De watermolen, genaamd IJzerkotmolen met inbegrip van het molengebouw, de keermuren van de waterradgeul, het sluiswerk, het waterrad, het roerend werk, alle werktuigen en hun aandrijving, het houten sluiswerk en de sluismuren ter hoogte van en tussen de vijver en Zwalmrivier, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.