Burgerhuis In het Meuleken

Woningen en het Sint-Veerleplein en omgeving

Beschrijving

Het burgerhuis In het Meuleken, in het besluit foutief als De Waterzooi vermeld, is beschermd als monument.

Waarden

Huis De Waterzooi [In het Meuleken] is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als woonhuis met klokgevel van 1743, opvallend door zijn cartouches met voorstelling van Sint-Victor en een molen; alsook met een behouden achterpuntgevel en gewelfde kelder.

in casu documentaire waarde:

Burgstraat 10 (Gent)
Diephuis met klokgevel, zogenaamd In het Meuleken, vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, volgens archiefstukken en gevelsteen gedateerd "ANNO 1743", hersteld in 1916. Beschilderde voorgevel met zandstenen plint, gemarkeerd door panelen met de voorstelling van Heilige Victor en een windmolen. Achterhuis met achterpuntgevel.