Woningen en het Sint-Veerleplein en omgeving

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Jan Breydelstraat 21-27 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als typisch stadshuis met een rijke bouwgeschiedenis, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Het huis werd aangepast in 1771 met een voor- en achterhalsgevel met bekronend driehoekige frontons. Circa 1840 werd nog een vleugel toegevoegd die uitzag op de Houtlei en waarvan een empire-interieur is bewaard.

in casu documentaire waarde:

Jan Breydelstraat 21-27 (Gent)
Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak, op een balk van de zoldering gedateerd "1767, A:I:M"; volgens archiefstukken verbouwd in 1771. Verankerd zandstenen voorgevelparement tot de tweede bouwlaag, de drie hoger oplopende middentravee zijn van baksteen onder driehoekig fronton. Brede spiegelboogvormige hardstenen poortomlijsting. Zijvleugel met een bepleisterde voorgevel volgens bouwaanvraag van 1840, aanvankelijk langs de Houtlei gelegen. Volume van drie bouwlagen met zichtbare kelderverdieping en vier traveeën waarvan de twee linkse traveeën vooruitspringen, onder zadeldak.