Romeins kamp en vicus

Archeologische site A en B

De bescherming omvat de archeologische site met legerkamp en nederzetting.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht advies uit waarbij de historische, wetenschappelijke en sociaal-culturele waarde van het monument als volgt werd gemotiveerd: "als getuigenis van een begraafplaats uit de late bronstijd en vroege ijzertijd; als getuigenis van een vroeg-Romeinse legerplaats en de daarbij horende militaire wegeninfrastructuur; als getuigenis van een pre-stedelijke woonkern en de daarbij horende begraafplaats uit de Gallo-Romeinse tijd; als toekomstige vestigingsplaatsen van unieke openluchtmusea van grote pedagogische waarde".

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Advies bij beschermingsdossier Zottegem, Archeologische site A, 3 juni 1991.

Archeologische site A is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Provinciebaan (Zottegem)
Deze archeologische site te Velzeke heeft ongetwijfeld een uniek karakter, vooral omwille van de aanwezigheid van een vroeg-romeinse legerplaats en de daarbij aansluitende handelskern die de kern vormt van de latere agglomeratie.